Отбори на ОМГ заеха призови места на "Народните будители и аз"  


 

Сборен отбор от 11 клас на Математическата гимназия стана първенец на градския финал на четвъртото издание на състезанието "Народните будители и аз", което се проведе в Новотела. Тимът на ОМГ победи 11 б клас на Професионалната гимназия по строителство и архитектура, след като събра максимален брой точки. И двата отбора бяха избрали за свой патрон д-р Петър Берон и трябваше да отговарят каква е ролята на неговия "Рибен буквар", при какви обстоятелства намира смъртта си, какво препоръчва на българските учители и коя част от завещанието му е най-интересна. Момичетата и момчетата от Строителния също се представиха достойно със събраните общо 86.2 точки. На трето място остана  отборът на Търговската гимназия.
Дали отговорите са правилни отсъди жури, начело с доц. Румяна Комсалова от катедрата по история на Пловдивския университет и членове доц. Тодор Бистрашки и ас. Здравко Дечев, която не допусна подсказване и възражения от който и да е от отборите. Първенците ще отидат на двудневна екскурзия, а класираните втори и трети ще разгледат в рамките на един ден патриотично място в България.
За втора поредна година победители в първа  възрастова група се оказаха учениците от СОУ "Св. Седмочисленици". Шестокласниците от тракийското училище се оказаха само с няколко точки преднина от съучениците им от Математическата гимназия. И двата тима се надпреварваха със знания за Найден Геров. Трети за поредна година се класираха учениците от ОУ "Райна Княгиня", които ще отидат на еднодневна екскурзия по Панагюрище. До Копривщица ще пътуват вицешампионите, а победителите ще разгледат Велико Търново и Габрово.
Организатори на четвъртото издание са трите Ротари клуба в Пловдив и Зонта клуб.   

 

 

Три почетни значки

за Математическата гимназия

навръх 24 май


 

С почетна значка бе удостоен навръх 24 май директорът на ОМГ Ивайло Старибратов. Той получи високото отличие от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов на тържествена церемония в Актовата зала на Хуманитарната гимназия в Деня на славянската писменост. Преди началото на шествието, в което се включиха представителни групи от всички училища в града, бяха отличени изявени директори и учители за принос в просветното дело. С почетни значки бяха наградени също преподавателите от ОМГ Румен Манолов и Лалка Лилова.  

Автор : Андрияна Николова


 

 Ученици от ОМГ направиха виртуално копие на музея на Съединението

Виртуално копие на експозицията "Съединението на България" сътвориха 11-класници от Математическата гимназия. Проектът представлява приложна програма, създадена от Симеон Марлоков Ванина Божилова, фотографиите са на Анна Иванова. Учениците са измислили виртуално копие на експозицията „Съединение на България от 1885 година”, което ще бъде достъпно онлайн. Проектът дава възможност на младите хора, обградили ежедневието си с различни интерактивни устройства, да осъществяват виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света. 
"Целта беше да представим експонатите по възможно най-атрактивния начин, за да върнем хората в музеите. Има информация за експонатите, частично се пресъздава и атмосферата", обяснява Ванина и добавя, че са работили усилено върху проекта цели 6 месеца. 
Без еквивалент до момента е електронният каталог за колекцията печати на музея, създаден от Артин Амуджиян, Йосиф Атанасов, Христо Утпол Паул, също възпитаници на ОМГ. 
Друг проект е интернет приложение, което има за цел да обобщи в каталог историческите обекти и културните маршрути в Пловдив. Приложението предлага триизмерни модели на културните паметнизи и достъпна информация за забележителностите. Негови автори са Владимир Димов и Кристиян Терзиев. 
Дело на младите математици от гимназия са и два документални филма - единият е за д-р Петър Берон с непознати факти от БАН, изнамерени от Дони Филипов, а другият - за Цвятко Колев – българският летец с най-много бойни полети през Втората световна война. Автори на втората документална лента са Ангел Цурев, Васил Червенков и Пейо Ивайло Старибратов. Всички те са членове на клуб "Краезнание". 

Панаир на добрината

Тениски замениха балните рокли и костюми на изпращането на абитуриентите

Тениски замениха балните рокли и костюми на абитуриентите от Математическата и ЕГ "Иван Вазов", които подкрепиха каузата и събраха средства за лечението на "пеперудените" деца. Дългогодишният директор на ОМГ  Кирчо Атанасов лично дойде, за да стисне ръката на всеки от завършващите, заедно с директора Ивайло Старибратов. 

 

"Панаир на добрината" - под това мото ще мине прощаването на 440 пловдивски абитуриенти утре с училището и учителите. Вместо да се суетят около това с какъв тоалет да се появят за последно "сбогом" с гимназията, повечето от зрелостниците се явиха с фланелки

„Панаир на добрината”, като суетата е задраскана. Всички средства, спестени от роклите и костюмите за последния ден в училище, се даряват на „пеперудените деца”. Събраните средства от  Математическата гимназия са 1200 лева. В инициативата, подета от абитуриентите, са се включили не само зрелостници от випуска, но и ученици от останалите класове.  Фирмата ушила фланелките, също е дала своята лепта за каузата, като ги е направила безвъзмездно. Събраните от пловдивските абитуриенти средства вече са преведени на фондация "Дебра", която подпомага "пеперудените" деца.

  Н ай-важното е, че кампанията постигна реален резултат. Има обещанието от Министерството на  здравеопазването, че от 1 юли ще влязат в сила промените в Нар.38, с която ще се гарантират част от средствата за консумативи, нужни ежедневно за децата. Към момента Здравната каса не покрива с нито лев лечението им.

По време на официалната церемония 11-класниците образуваха шпалир, за да изпратят завършващите паралелки. А в ръката на всеки зрелостник грейна по една червена роза. При удара на последния школски звънец, всички заеха място за финалния час на класа.

 

 

"Скъпи мои ученици, дойде време да се разделим, но това не е краят, а начало на нещо още по-вълнуващо. Пожелавам ви да сте здрави и влюбени в живота. Да имате куража да сбъдвате мечтите си и вяра, че най-хубавото тепърва ви предстои. Да виждате във всяка своя грешка възможност и винаги да давате най-доброто, на което сте способни. 

 

Пожелавам ви, където и да се намирате по света, да помните бляскавите капки в очите си от последния учебен ден. Нека вълшебната сила на любовта, знанието и благодарността да огрява житейския ви път. Нека тази сила ви дарява всеки ден с малки чудеса и те са вашите скъпоценни камъчета, които да виждате не само с очите си, но и със сърцето си.Простете грешките ми!", обърна се за последно към своя 12 з, инициатор на кампанията за "пеперудените" деца преподавателката Мария Баракова. И не сдържа сълзите си.                                                                      

     Автор : Георги Митков 

25 певци и танцьори блеснаха на Деня на таланта 

Дали възпитаниците на ОМГ не са по-добри певци и музиканти, отколкото математици. Този въпрос остана да витае след уникалните изпълнения, включени в програмата на Деня на таланта. Традиционното събитие, което тази година се проведе в Спортната зала на Пловдивския университет, дава шанс за изява на таланти в различни сфери на изкуството. 
Богата на млади гении с отличия от световни състезания и олимпиади гимназия се оказа богата и на артталанти. 25 певци, музиканти и танцьори показаха, че са добри не само в класната стая. След поредица от попхитове, сцената завзеха рок група и рапър. Позитивна енергия и много настроение донесоха трите танцови състава. А рисунките, които бяха прожектирани, оставиха публиката без дъх. 

                                                                                 

                                                                                                              Автор: Росица Тодорова

Десетокласник изследва серийните глаголи в тайския език 

Структурите от серийни глаголи в тайския език анализира 10-класникът от ОМГ Кристиян Георгиев. Впечатляващото му проучване бе представено на 16-та студентска филологическа конференция в Пловдивския университет. Серийни глаголи са два или няколко, които споделят общ подлог или допълнение. Вместо да кажем: Човекът остави книгата на масата, при езика на тайландците изречението звучи: Човек взе/хвърли книга маса. 
Миналата година Кристиян бил в Тайланд и на място е разговарял с учители и местни жители, на базата на което е направил доклад за специалното явление, което се наблюдава в няколко африкански езици. Научен ръководител на 10-класника, който е бронзов медалист от олимпиадата по математическа лингвистика, е гл.ас. Росица Декова. 

Автор : Надежда Чалъмова

 

Единадесетокласници  разработиха   програма как да подобрим  уменията за общуване

Снимка:  Дони Филипов

 

С бронзов медал се завърна от Балканиадата по математика в Плевен 11-класникът от ОМГ Петър Гайдаров. Участникът ни в националния отбор се представи отлично в изключително напрегнатото състезание, в което взеха участие отбори от 10 държави - Албания, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, както и отбори гости от Азербейджан, Великобритания, Италия, Саудитска Арабия, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан, Киргистан, Узбекистан. През април Гайдаров спечели еквивалент на сребърен медал от Всерусийската олимпиада по математика, в която взеха участие 350 ученика от Русия, България и Китай.

Автор : Васил Христев

Капан за сънища лови кошмарите

  Ученици взеха

властта в ОМГ

Двамата са разработили система, която помага на хората да се научат по-умело да комуникират чрез симулация на различни ситуации. Системата дава оценка на грешките и препоръки какво да подобрим. “Може да се използва, както при подготовка на интервю за работа, така и за любовна среща. Програмата записва как се представяте и след това отчита минусите и плюсовете”, обясняват изобретателите. Третото място на същото състезание зае отново възпитаник на ОМГ – Боян Бонев. Той се класира на призовото място със система за тримерно сканиране и дигитално реконструиране на реални обекти.Директорът за един ден Наталия Таксова обясни, че Математическата гимназията първа в страната въвежда ученическо самоуправление още през 2001 година.

Автор : Надежда Чалъмова

    Петър Гайдаров с бронз от     Балканиадата по математика

Капан за сънища, който лови кошмарите и не ги допуска до съзнанието, бе една от атракциите на улична хендмейд изложба на "Отец Паисий". Авторката Гергана Табакова продължава индианската традиция и прави магически талисмани във формата на паяжини, окачени на обръч, които се поставят над леглото. Хората от племето оджибуе поставяли две паяжини, като смятали, че те пазят децата от лошите сънища и другите опасности, които се реят из нощния въздух. Гергана, която е художник по образование, използва върбови клони, върху които омотава памучни и вълнени конци, прави спирала на Фибоначи вътре в кръга и добавя паунски пера и мъниста. “Първата нощ човекът, над чието легло се сложи капанът, задължително сънува кошмар, за да се изчисти негативното влияние. После следват красиви сънища, които предсказват какво ще ти се случи”, обяснява майсторката, която има цял тефтер със сънища. Самата тя също държи капан на леглото си, но вместо пера от сова, били с паунско или от гълъб. Десетки майстори на ръчно направени украшения изпълниха улицата.      

“От три години чакам да заема този пост. И въпреки че предстоят матури и балове, приех да стана директор за един ден”. Това каза по време на деня на самоуправлението в Математическата гимназия изпълняващата шефската длъжност Наталия Таскова. Учениците взеха властта за един ден и заместиха, както в администрацията, така и в класните стаи преподаватели и служители. 12-класничката Наталия от първия випуск по компютърна графика събра на сутрешна оперативка екипа си точно в 7.10 и раздаде задачи. За да не саботират работата на временното ръководство, съучениците им до един се явиха примерно с униформи, за да не бъдат върнати на входа. Всички чинно влизаха в час, където повечето уроци се водеха от ученици. Самата директорка също зае място пред бялата дъска, за да изнесе урок по стереометрия на 11 б. Абитуриентката вече е приета да учи банково дело в Лондон. В паузата между двете смени за правата и свободите на европееца говори бившата възпитаничка на гимназията Мария Велкова, която в момента работи в генерална дирекция “Наука и иновации” на Европейската комисия в областта на възобновяемите енергийни източници. Програма за подобряване уменията за общуване донесе второ място на Осмия международен конкурс “Математика и проектиране” в Москва на 11-класниците Атанас Господинов и Николай Даков. 

Ателието на феите впечатли децата с кукли, плетени на една кука. Животните и приказните герои от прежда са пълни с билки и могат да служат и като възглавнички за блажено заспиване. Йо-йо фабриката се представи с дървени обици във формата на плодове, зеленчуци и цветя. А работилница “Джели-бели” - обици във формата на зъб с кариес и шоколадов донат. Майсторът бижутер Тодор Миланов впечатли ценителите на уникатите с авторски пръстени, гривни, обици и колиета от рог, седеф и кокосов орех. Сред майсторите се нареди и 6-годишната Ева Нежеборец, която бе измайсторила великденски украси от тесто. Първокласничката в Музикалното училище се справя отлично не само с виолата, но и с рисуването, тъй като сама бе декорирала украшенията с маслени бои.

                                                   

                                                                                                                                                     Автор: Мартина Тодорова

                                                                                     

Петър Гайдаров влезе в националния отбор за Балканиадата

Eдинадесетокласникът  от ОМГ Петър Гайдаров влезе в Националния отбор за Балканиадата и Всерусийската олимпиада по математика, които ще се проведат тази пролет. От 31 март до 2 април в Плевен се проведоха Пролетните математически състезания за ученици от 9 до 12 клас, където в оспорвана конкуренция с най-добрите участници от цялата страна, Петър Гайдаров завоюва второ място. Негов преподавател учител е Елка Вълканова. Благодарение на отличните му резултати от различни турнири и подборните контролни, той бе включен в двете престижни състезания. Петър е сред шестимата стипендианти на Клуба на IТ мениджърите в България. Преди няколко месеца бяха раздадени стипендии за постижения в областта на точните науки, всяка от които на стойност 1200 лв. Целта е да се насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на IТ за целите на бизнеса.

 

                                                                                 Автор: Росица Тодорова                                                                                                                                               

Абитуриенти подкрепят   пеперудените деца

Пловдивски абитуриенти няма да се откажат напълно от официалните тоалети, но намериха начин да покрепят благородни каузи в навечерието на баловете си. Зрелостниците от ЕГ “Иван Вазов” и от Математическата гимназия ще отидат с тениски на изпращането в училищния двор. Със средствата, които всеки от тях е спестил от купуването на дрехи за този момент, ще бъде подкрепена кампанията в помощ на т.нар. пеперудени деца. Младежите от двете елитни училища ще сложат фланелки с надпис, подкрепящ кампанията за осигуряване на средства за лечение на страдащите от генетичното заболяване булозна епидермолиза, чиято кожа е изключително крехка и ранима - като крило на пеперуда. От животоспасяващо значение са всекидневните незалепващи превръзки и антибиотичните кремове, които предпазват кожата от инфекции и спомагат за заздравяването й, са нужни 2000 лева месечно, които здравната каса не поема.

 

Автор : Симона Попова

ОМГ стартира кампания за строеж на нова сграда

  

 

    5 млн. лева са нужни за първия етап, разчитаме на публично-частни партньорства, каза директорът
Ивайло Старибратов

 

 

    Мощна кампания за изграждане на нова, модерна сграда на Математическата гимназия в района на SPS започва ръководството на училището. Акцията ще се води в социалните мрежи, ще бъде изграден и специален сайт, който ще дава всякакви подробности за каузата.

“Не може да разчитаме само на общината или само на министерството на образованието, макар че очакваме сериозна подкрепа и от двете страни. Очевидно ще трябва да търсим и други начини за финансиране, защото е крайно време този проект да се реализира. Вече имаме проведени разговори с отделни фирми. Разчитаме на всички пловдивчани, на родителите – това е кауза, която си заслужава. Не става дума за частно училище, а за гимназията, която дава основните кадри за IT сектора в града. Кой с каквото и колкото може - нека да съдейства за реализиране на идеята”, обяснява директорът Ивайло Старибратов.

    Мечтата за съвременна сграда датира още от 1989 година, когато е проведен конкурс за архитектурен проект и е направена първа копка. Сегашното училищно настоятелство го съживява и вече има разработен обновен идеен проект. Сградата ще бъде енергийно независима, с фотоволтаици, за да се намалят да минимум средствата за издръжка. Предвижда се голяма спортна база, към която има проявен интерес от частни инвеститори. В близост до учебния корпус е проектирано общежитие на 5 етажа. Всичко това е върху земя, собственост на гимназията.

“Надявам се МОН да ни подкрепи сериозно, общината също, защото това е общинска собственост, очаквам и частни инвеститори. Голяма част от строителните дейности може да са на принципа на публично-частното партньорство. Спортната база може да се използва не само от едно училище, а и от клубовете. Наши ученици имат сериозни спортни постижения - имаме звезди в гребането, тениса на корт, европейски шампионки по бадминтон и по таекуондо. В училището действат над 25 спортни секции. Спортното съоръжение може да носи средства за този, който се ангажира със строителството”, поясни Старибратов.

За първия етап ще са нужни 5 милиона лева. Още толкова – за финализиране на проекта. Стартът ще е с изграждане на учебния корпус, след което са заложени аула с административна част, спортна база, плувен басейн и общежития.

                                                               

„Хермес“ пуска фентъзи книга на таланти от ОМГ

    Дебютната книга "Ръката на съдбата" на две ученички от ОМГ пуска на пазара издателство "Хермес". Ванина Божилова и Евгения Танева са в 11 клас, но еднакво добре им се отдават, както точните, така и хуманитарните науки.

    Фентъзи романът е част от дилогията „Господарката на седемте камъка”. Любовта към фентъзито и писането сплотява двете момичета. Вдъхновение за „Ръката на съдбата“ черпят от филма „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“. В момента работят по втората книга „Краят е вечен“. Макар че е изкушена от писането, Ванина иска да следва медицина. Членува в „Интеракт клуб“. Oбича да чете, рисува и да свири на пиано. Фен е на пътешествията, за да опознава други народи и култури. Евгения мечтае да се занимава с изкуство. Играе в училищния отбор по баскетбол. В свободното си време ходи на курсове по математика, мениджмънт и учи китайски. Истинската й страст обаче е театърът.

Каква е историята в книгата?

Според древна легенда светът е творение на двама братя - Мороз и Луминус, в прослава на сестра им. Омраза завладявала душите им и сковавала в лед сърцата им. Единствено по-малката им сестра Джорджиана била способна да укроти гнева им. Тя обаче не могла да понесе противоборството на братята и се отпуснала в прегръдките на смъртта. Тогава настъпил Мрак. Седем дни и нощи преминали в безмилостна битка, докато накрая любовта победила омразата. Мороз и Луминус разделили скъпоценната гривна на Джорджиана на седем камъка. Всеки от тях имал силата да удържи злото, а всички заедно – да го унищожат завинаги. Скрили ги далеч от човешкия поглед. Свитъка със Забраненото заклинание - ключът на Злото към света - положили в гробницата на сестра си. На пръв поглед седемнадесетгодишната Алекс е едно съвсем обикновено момиче, което няма търпение да настъпи краят на учебния ден. Животът й се преобръща безвъзвратно, когато научава за съществуването на тайната организация Ордена на Светлината. 

Индиана Джоунс вдъхнови Ванина и Евгения за дебютната им книга "Ръката на съдбата"

Членовете й вярват, че именно Алекс е преродената Джорджиана, призвана да спаси света. Единствено тя може да открие и обедини седемте камъка, за да се възцарят завинаги добрината и равенството сред хората. Алекс е изправена пред сложна дилема: дали да забрави всичко научено и да продължи живота си постарому? Или да приеме необикновената си дарба като благословия? Ще успее ли момичето въпреки силите на Злото да спаси света? Или ще спомогне за унищожаването му?

OМГ с призови места на конкурс по фотография в Бурса

     Призовото трето място от международен конкурс под егидата на кмета на Бурса спечели единадесетокласникът от Математическата гимназия Илиян Маринов. Вторият международен фотографски конкурс за гимназисти бе под надслов "Шопинг културата в нашия град". Основен организатор на форума е девическото училище "Нюлюфер".

Фотографията на Илиян от 11 ж, изобразяваща пазар, му донесе плакет и награда от 750 турски лири. Той и съученичките му Димитрина Халваджиева и Виктория Щерева от XI з клас бяха поканени за участие в международната изложба в Бурса, която се проведе от 9 до 12 март.

Тимът на ОМГ "Акад. Кирил Попов" първи в областното първенство по баскетбол

    Отборът на Математическата гимназия " Акад.К.Попов" в Пловдив зае първото място в областното първенство по баскетбол за ученици при девойки 11-12 клас, провело в залата на спортното училище „Васил Левски“. Тимът , ръководен от Лилия Филипова, се класира за втора поредна година за зоналното първенство.

При юношите първото място спечели Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Второто място зае ПГ „Петър Парчевич“ от Раковски, а на трето място остана СОУ „Христо Проданов“ от Карлово.

 

     На 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI заминава през лятото ученикът от 11 а клас Петър Гайдаров. След трудна селекция и интервю в БАН той спечели тежката битка и ще е един от двамата българи, които ще представят страната ни в Масачузетс.Петър има разработени научни доклади по математика от Пролетната математическа конференция, Ученическия институт по математика и информатика и Ученическата академия по информационни технологии.

В продължение на две години Петър Гайдаров е показал отлични резултати и на Пролетната конференция на Съюза на математиците. В Масачузетс той ще работи с най-добрите млади учени от различни области. 80-те избраници от цял свят ще разработват проекти на високо научно ниво.България е доказала силата си по математика и информатика, а в последните години вундеркинди от ОМГ печелят квота за участие - Станислав Атанасов и Калина Петрова. Впечатлени от нивото на българите организаторите от RSI дошли на визита под тепетата, за да видят какви са учебните програми на популярната гимназия.

 

                                                                                  Автор: Христина Антонова

Ученик от ОМГ одобрен за RSI в Масачузетс

Пилотно въведохме китайски

     За първи път ученици от средното училище ще могат да учат китайски, след като Математическата гимназия въведе източния език. Проектът се реализира съвместно с институт “Конфуций”, откъдето избрали елитното пловдивско училище за пилотно. Институтът финансира едногодишния престой на китайката Узиан Су, която ще преподава езика като свободно избираем предмет. “Интересът е голям. Записани са повече от 30 ученици и идват все нови и нови. Амбицията ни е да го въведем като втори чужд език. Китайски предприемачи имат интереси да инвестират тук, но се интересуват къде могат да учат децата им, което също е причина да сме горди, че избраха нас за пилотно училище”, каза директорът Ивайло Старибратов.

     23-годишната преподавателка вчера проведе първия си урок. Тя е завършила педагогика и е специализирала обучение на китайски за чужденци. Преподавала е в САЩ, Узбекистан и Казахстан. Обучението се води през английски. “Всичко е ново за мен, защото идвам за първи път в България. При нас учениците са около 30 в клас, така че тук няма да ми е трудно, а и интересът е голям”, обясни Су.

Надежда Чалъмова

Таблети и електронна дъска в новата смарт стая

     Първата смарт класна стая в Пловдив отвори врати  в Математическата гимназия. Елитното школо се оказа победител в конкурса за смарт класна стая. Надпреварата се проведе под наслов „Защо моето училище е „най-умното”, като за целта учениците трябваше да подготвят кратко видео, с което да го представят по възможно най-атрактивен начин.

     Проведеният конкурс е продължение на съвместния проект на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в подкрепа на българското образование, който стартира с откриването на първата смарт класна стая столичното СОУ „Фредерик Жолио-Кюри”. Там ученици от 10-и и 11-и клас се обучават в предприемачество и икономическа грамотност по предметите „Учебна компания” и „Умения за успех".

     В надпреварата за първата смарт класна стая под тепетата са участвали 12 средни училища, а видеата са били качени на страницата на Samsung във Facebook и в YouTube. След едноседмично гласуване всяко видео е получило оценка, формирана от 50 на сто от гласовете на журито, 25 % от броя на гласовете във Facebook и 25 на сто от броя на гледанията във всички сайтове. Клипът на ОМГ е събрал над 10 хиляди гледания и почти 2000 харесвания. На второ място се класира Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, а на трето – професионалната гимназия по строителство и архитектура.

    От началото на втория срок стаята активно се използва за учебна цел. Обучението става чрез изцяло интегрирана система от дигитално съдържание и модерно технологично оборудване с таблети и електронна дъска.

 

                                                                                                                                    Автор: Васил Христев

 

Първата мобилна компютърна 

зала заработи в ОМГ

     Първата мобилна компютърна зала работи вече в Математическата гимназия. Елитното ни училище притежава единственото засега под тепетата модерно техническо съоръжение, което включва 30 лаптопа и мултимедия, които ще се ползват от учителите и учениците по всички предмети.Предимството на нововъведението е, че е на „колела” и може да се пренася във всяка класна стая. Всеки от учениците може да се докосне до новата технология, защото мобилното приспособление ще е достъпно по време. Преподавателите проявяват не по-малък интерес от учениците, тъй като това не само ще облекчи работата им, но ще направи часовете по-атрактивни. Училището има изградена свободна безжична мрежа, в момента се изгражда втора, която ще е само за преподавателите.

     Преди месец в ОМГ бе открита първата смарт класна стая под тепетата."Макар да съм ученик тук само от две години, за мен е удоволствие да наблюдавам как училището ми се модернизира”, споделят 9-токласници.

 

                                                                                                                Автор: Надежда Чалъмова

Смарт ръкавици станаха хит

     Ръкавици за тъчскрийн, които ти позволяват да работиш със смарт телефона си без да ги махаш, станаха хит на пазара. Така се слага край на неудобството да използваш телефона си с обикновени ръкавици, които ти пречат да боравиш с екрана в студените месеци. Смарт ръкавиците са удобни и практични, защото не е нужно да ги сваляш, за да звъннеш на приятел или да му пишеш смс, обясняват тийнейджъри, снабдили се с хитовата стока. Разликата между обикновените ръкавици и тези за тъчскрийн е в карфиците, поставени върху края на пръстите. В цените няма почти никаква разлика, а отличителен е единствено външния вид, тъй като върха на пръстите е в различен цвят. И класическите, и смарт ръкавиците не надхвърлят 6-8 лева.

 

                                              Автор: Maртина Тодорова

Нов хит за преписване - пищов в маникюра

     Пищов в маникюра е новият хит за преписване сред представителките на нежния пол, издадоха наблюдателни. Най-добрият вариант е, ако девойката си е сложила ноктопластика, тъй като по този начин пространството за писане е по-голямо. Маникюрът е удачен най-вече за тестове, тъй като под нокътя с молив се пише верният отговор на всеки пореден въпрос. Другата новост е кабърче под плота на чина, с което се захваща помощното листче с правилните отговори, което се върти, за да събере повече информация. В студените месеци немалко ученици ползват дебелите подметки на ботите, ботушите и кецовете, за да залепят отдолу пищови. Когато учителят не е край тях, те вдигат крака върху коляното на другия и без проблем прочитат нужната информация.Не са малко почитателите на класиката, които зелепят царски пищови на тила на съученика, седящ пред тях и преписват като от екран. Знанията са за вас, така че мамите себе си, коментират преподавателите, видяли в практиката си какво ли не.

 

                                  Автор: Мартина Тодорова

Ивайло Старибратов - директор: Ще продължа да се боря за стипендиите

- Пилотният проект за въвеждането на китайски език в училище предизвика бум. Интересът е огромен, има и чакащи. Каква е възможността да се въведе като втори чужд език от следващата учебна година?

- Интересът към китайския език тепърва ще се увеличава. Имаме желание постепенно да го въвеждаме, като втори чужда език, а защо не в недалечно бъдеще и като основен.

- Учениците настояват за летен вариант на униформата, възможно ли е? А носят ли я изобщо?

- В голяма степен сме оставили носеното на униформата на съзнанието на учениците. Неколкократно сме обсъждали и с учениците, и с родители вариант на лятна. Аз като директор нямам против, училищното настоятелство също е "за". Единственият проблем е, че това са допълнителни средства.

- Ще продължите ли битката за стипендиите? Гимназията е сред онеправданите, заради многото отличници, които на практика са ощетени и получават по-малко от съучениците си в други училища.

- Да, ще продължа да изисквам да се промени тази несправедливост, която тази година е още по крещяща.

- Момчетата питат кога ще има трева на футболното игрище, както сте направили паркинг за велосипеди?

- Проектът за нова външна спортна площадка е готов от една година, но все още тая надежда за нова сграда.

- А докъде стигна проектът за самостоятелната сграда?

- За всички е ясно, че ОМГ се нуждае от нова сграда. Пловдив е единственият град с едва 10% профилирани математически паралелки. А както става ясно от резултатите на тестовете PISA, там, където нивото на математиката е добро, то и икономиката е на висота.

- Работите върху проекти, свързани с професия "Програмист".

- В момента в гимназията се работи по няколко такива. Разработиха се нови стандарти, умуваме и върху нови модули. Приключи проект, който дава възможност на учениците, завършили тази професия, да се запишат в специалностите "Информатика" или "Математика и информатика" в Пловдивския университет и да им се признават определен брой кредити, и дори цели предмети. Работим върху проект за професионално ориентиране на ученици от 13 до 19 години, съвмесно с Плимут, Англия.През новата година всички тези проекти ще се пренесат и върху професия "Компютърна графика".

- Предвиждате ли промени в приема след 4 клас?

- Приемът на ученици след 4 клас се оказа една много добра практика. Това е ядрото на учениците, които печелят медали в международните състезания. От няколко години утвърдената от нас практика я пренасяме и в други училища в Пловдив. Идеята е да увеличим броя на децата, които получават добра подготовка по математика и информатика, с което на прием след 7 клас учениците да са много по добре подготвени. Не трябва да забравяме, че конкуренцията ни развива.

Лингафонична стая в ОМГ

    Модерно оборудвана стая за преподаване на чужд език бе открита в ОМГ“Акад.Кирил Попов“.

Лингафоничният кабинет разполага с 20 единични места ,с аудиосистема, и електронна дъска, които ще помогнат за подобряване на нивото на 2 и 3 чужд език.Стаята ще може да се ползва за обучение по всички езици, но с предимство ще е китайският.От началото на учебната година източния език се изучава като СИП от 63-ма ученици.

    Институт „Конфуции“ избра ОМГ за своя база в Пловдив, затова тук ще могат да се провеждат изпити за сертификати по китайски и английски език,което до сега се случваше единствено в езиковите гимназии.

 

                                   Автор: Станимира Георгиева

Отличници - с мизерни стипендии

     Отличници от елитните училища останаха с  мизерни стипендии за висок успех с въведеното постановление 33 на Министерски съвет. Според новия нормативен документ сумата, която държавата отпуска, зависи от броя на учениците. Субсидията за стипендии не е увеличена, но се позволява на всяко училище да завиши размера по вътрешните правила, които въведе.

     Училищата с повече отлични ученици са поставени в неизгодна ситуация, защото трябва да избират между това да възнаградят с малки стипендии всички с отличен успех или да увеличат бонуса за най-добрите, но да оставят без награда някой от долната част в скалата на отличните резултати.

     Много от директорите дофинансират с пари от делегирания бюджет, за да може учениците да вземат, както досега, по 21 лева, иначе държавните пари стигали максимум за 14 лева месечно. Директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов няколко пъти сезира просветното министерство за несправедливото постановление с искане да бъде преразгледано, но засега всичко е постарому. 70 на сто от учениците в гимназията отговарят на условията за стипендия.

     Колкото по-малко са отличниците, толкова критериите за стипендия падат надолу, тъй като сумите се получават целево и трябва да бъдат изразходени по това перо. Така в някои СОУ-та и професионални гимназии ученици с малко над четворка се сдобиват със стипендия

Основното ядро на Младежкия червен кръст - от ОМГ

     15 на сто от всички доброволци в Младежкия червен кръст са от Математическата гимназия, става ясно от доклад на председателя Халил Алиев. Той отчете, че основното ядро от членовете на младежката структура са ученици от ОМГ, които участват във всички акции и кампании на организацията. 15% от всички 200 доброволци са възпитаници на елитното школо. Когато завършващите се оттеглят, техните места отново заемат ученици от ОМГ, което е постоянна тенденция в последните години, поясни Алиев.

     Младежите задължително минават курс за оказване на първа долекарска помощ, след което се специализирали да бъдат лектори в училищата или в областта на социалната дейност. Доброволците изнесоха основната тежест в мащабната национална кампания за разпределяне на интервенционните запаси от ЕС. Последната им инициатива бе раздаване на кутии на приятелството на децата, които останаха за Коледа в болниците. Хлапетата бяха зарадвани с подаръци от Дядо Коледа и Снежанка.

 

                                                                                                                                                 Автор:  Симона Попова

Кукери гонят злите сили в Раковски

Фоторепортаж на Станимира Георгиева и Мартина Тодорова

Атанас Господинов прослави ОМГ в Абу Даби

    11-десетокласникът Атанас Господинов прослави ОМГ с участие на Световното младежко научно изложение в Абу Даби. Проектът му "Намиране и разпознаване на реални обекти в сцена" бе класиран на националния конкурс "Млади таланти", организиран от МОН, който го изстреля на събитието в Обединените Арабски Емирства. Изложението събира млади хора, учители и научни експерти от Азия, Европа, Латинска и Северна Америка, както и от Африка, за да обменят идеи и да се запознаят с научните проекти, знания и разработки на свои колеги. То цели да популяризира научните знания в мултикултурна среда чрез представяне на проекти, създадени от деца и младежи от всички краища на света.

      Наско и връстниците му разгледали забележителностите на Абу Даби, добили начални знания по финансов мениджмънт и дори пробвали камилско мляко.

 

                          Автор: Христина Антонова

 

 

Мартин от 9д решава задачи за удоволствие

     Решавам задачи за удоволствие, може би ви звучи абсурдно, защото за повечето от вас математикта е или е била мъчение. Но за един деветокласник от Математическата гимназия тя е хоби. Някои събират марки, други монети, трети салфетки, а той решава задачи. Мартин Касаветов е сред умниците във випуска, той често се изявява по различни състезания и олимпиади по математика. Марто не е само математически гении, той е отличник по почти всичко. Има само един предмет ,по който той не е в стихията си. „Петицата по физическо ми разваля бележника” е неговият голям проблем.

     Последното състезание , на което той се представи отлично , е „Турнир на четирите града от ноември 2013г. в Ямбол. Градовете,които се включиха в турнира , са Сливен, Казанлък, Пловдив, Ямбол, Стара Загора и Бургас. Мартин спечели трето място, като така представи отлично училището си. А на въпроса „Как ти се стори, трудно ли беше?”,той отговаря така: „Разбира се, че беше трудно, математиката не е лесен предмет, изисква се труд и постоянство. Но мисля, че бях добре подготвен и дадох максимума от себе си”.

 

                                                               Автор: Росица Тодорова

Рокерите откриха сезона

Фоторепортаж на Христина Антонова

Онлайн вестник "На фокус" се реализира от клуба по журналистика по проект УСПЕХ

към ОМГ

© 2023 by Black Barby. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now